Ordet er blevet mere og mere udbredt, men for langt de fleste danskere er ordet stadigvæk volapyk. Derfor har vi valgt at lave en lidt længere artikel, som forklarer hvad en lånebroker er, hvilke der findes i Danmark på nuværende tidspunkt, samt hvordan du låner penge hos dem.
Vi er gået i dybden med processen
I modsætning til mange af de sider, som eksisterede tilbage i midten af 2010érne, hvor du ikke modtog tilbud fra bankerne, men blot fik en liste over alle de lånefirmaer, som eksisterede, har brokers taget skridtet videre og lavet reelle integrationer med bankerne, så de kan vise dig faktiske tilbud.
Vi har taget udgangspunkt i GoLoan, som er en dansk tjeneste, der kan hjælpe dig med at finde tilbud på kviklån og mange andre typer af usikrede lån.
Her indtaster du først dit ønskede lånebeløb og løbetid, som på alle andre tjenester. Herefter gennemgår du 5 steps i ansøgningsprocessen som omhandler:
- information om dig
- Din husstand
- Dit arbejde
- Din økonomi
- Dine bankforhold
Alt efter hvor meget overblik du har over din økonomi, kan det tage alt fra 2 til 20 min at udfylde ansøgningen.
Herfra modtager du tilbud fra bankerne. Da dine oplysninger ikke er verificeret af bankerne, er disse tilbud ikke bindende, men de er tilpasset de oplysninger du har angivet.
Fremtiden for lånesammenligning
Der hvor brokers stadigvæk halter i Danmark er, at oplysningerne du opgiver, ikke er verificeret når du modtager dine tilbud. Det er så at sige “forhåndsgodkendelser”, som betyder, at du lige skal forbi bankens hjemmeside for at dine oplysninger kan valideres via diverse registre, som banken kan slå dig op i, ved at du logger ind med MitID. Det er typisk:
- RKI, hvor der bliver checket om du står registreret som dårlig betaler
- Monthio, hvor du giver banken adgang til dine kontoudtog, så de kan se, om dine udgifter og forbrug stemmer overens med dine oplysninger
- eSkat, hvor bla. din lønindkomst og lån fremgår
Fremtiden for brokers ser vi nok i, at denne verificering foregår hos brokeren og ikke hos banken. Dermed kan du blive præsenteret for bindende tilbud på brokerens side, og der er dermed ingen risiko for at du senere i processen kan blive afvist af banken eller få justeret dit tilbud.
Bør du benytte en broker?
Der er fordele og ulemper ved brokers i forhold til den traditionelle sammenligningsside. Fordelen er, at du kommer nærmere et reelt tilbud. Ulempen er, at det er noget mere omstændeligt at udfylde ansøgningsprocessen, hvis du blot ønsker at få et overblik over lånemarkedet.
Indtil brokers får integreret RKI, eSkat og Monthio (eller lignende), kan du med fordel benytte både brokers og de traditionelle sider til at finde lånetilbud.