Sponseret indlæg
Når man beslutter sig for at låne penge, er det altid en god idé at sætte sig godt ind i, hvad et lån reelt vil have af betydning for ens daglige økonomi. Det indebærer både, at man har overblik over ens nuværende indtægter og udgifter, men i særdeleshed også over detaljerne i det lån, som man vil optage. Der er nemlig flere faktorer, som er af betydning, når man optager et lån. Når man optager lån i banken, er der en rådgiver til stede, som man kan spørge til råds. Men hvis man derimod låner penge gennem nettet, som for eksempel kviklån, er det i højere grad op til en selv at have styr på alle detaljerne. Derfor er det altid en god ide at gøre sig nogle gode overvejelser i forbindelse med et kviklån. Herunder kommer der en række gode råd til, hvad du skal vide, inden du tager et kviklån.
Hav styr på begreberne inden for låneverdenen
Inden man kaster sig ud i at søge efter et kviklån på nettet, er det oplagt at have styr på de forskellige begreber, der anvendes i forbindelse med optagelse af lån. Jo bedre man forstår den information, som man får, jo lettere er det også at gennemskue, om det givne lån kan betale sig og om det er billigt eller dyrt i forhold til andre lån. De fleste har styr på, at renten udgør det som der skal betales tilbage udover selve lånet. Det samme gælder løbetiden, som ret enkelt er den periode, at lånet løber i og dermed den tid man har til at betale lånet tilbage. Det vigtigste begreb ÅOP er det derimod ikke alle, som har lige godt styr på og netop dette begreb er værd at kende til. Det vil blive forklaret i det følgende.
ÅOP – Årlig Omkostning i Procent
ÅOP er det vigtigste at kigge på, når man optager et lån. Alle de samlede omkostninger er samlet i denne rubrik. Derved oplyser ÅOP, hvad der er den faktiske pris for lånet. Tallet angives i procent, og det er dermed denne procentdel af dit lån, at de faktiske udgifter udgør. Det kan illustreres med et lille eksempel. Man vil optage et lån på 1000 kr. ÅOP er angivet som 20%. De faktiske udgifter udgør dermed 1000/100*20 = 200 kr. Det betyder at man i alt skal tilbagebetale 1000+200 = 1200 kr. Netop ÅOP er derfor en vigtig rubrik at kigge på og er en god indikator for, om dit lån er dyrt eller billigt. Nogle vil nok blive fristet til at sammenligne forskellige lån udelukkende på ÅOP. Man kan godt sammenligne forskellige lån på deres ÅOP, men det kræver at lånebeløbet og løbetiden er ens for de lån som man sammenligner, ellers bliver billedet misvisende. Brug derfor lidt tid på at beregne omkostningerne på de forskellige lån. Så har du et bedre overblik og et bedre grundlag for at vælge mellem forskellige lån.
Læs altid det med småt
Som ved de fleste aftaler eller køb, man indgår, er det altid en god idé at læse det med småt. Det gælder især når man optager lån. Det kan være et fristende punkt at springe over, men de få minutter det tager at læse, kan være godt givet ud, hvis man gerne vil undgå ubehagelige overraskelser. Låneudbyderne skal tjene penge. Derfor opretter de af og til særlige betingelser ved de helt billige lån. Det kan for eksempel være, at der er et mindstebeløb for lånet eller den månedlige tilbagebetaling, som skal overholdes. Det kan også være specifikke betingelser som træder i kraft, hvis aftalen omkring tilbagebetalingen ikke overholdes. Så kan der lige pludselig indtræde tårnhøje renter og gebyrer, som kan blive en trættende affære for dig som låner. Hav derfor altid styr på hvilke betingelser at du indgår på, når du optager et lån.
Overvej nøje størrelsen på dit lånebeløb
Størrelsen på kviklån kan variere fra få tusind kroner op til flere hundrede tusinde kroner. Hvor stort et lån du skal optage, afhænger ikke kun af, hvad du synes kunne være rart at få i hænderne her og nu. Det skal også hænge sammen med din daglige økonomi. Det lån du optager skal være realistisk i forhold til, at du skal betale lånet tilbage inden for låneaftalens rammer. Generelt gælder det, at jo større rådighedsbeløb du har i din daglige økonomi, jo mere kan din økonomi holde til, at du låner. Sæt dig derfor godt ind i, hvilke indtægter og udgifter du forventer at have i den kommende fremtid og i den periode, hvor du skal betale af på dit lån. Ser det lidt stramt ud, uden plads til fornøjelser og uforudsete udgifter, så sæt lånebeløbet lidt ned. Med disse overvejelser i baghovedet er du sikkert på vej til at optage et fornuftigt kviklån.